Als skischoenen te groot zijn, gaan je voeten schuiven in de schoenen waardoor je geen goede grip hebt. Meestal probeer je dit op te lossen door de schnallen/buckles (gespen)  goed strak aan te trekken. Hierdoor wordt de voet afgekneld en kan je kramp krijgen, pijnlijke schenen of tintelende tenen. Te grote skischoenen kunnen er ook voor zorgen dat je de ski’s niet goed kunt aansturen, want de beweging wordt niet direct overgebracht op de ski’s. Wij geven graag advies over goede en passende, de beste manier om goed passende skischoenen te kopen is door bij ons een afspraak te maken.

Sommige skischoenen kunnen in een speciale skischoenoven verwarmd worden waardoor de pasvorm iets kan worden aangepast. Wij kunnen ook vervelende bulten uit de meeste skischoenen uitdrukken door verwarmen (heaten). Afhankelijk van het type skischoenen en te bewerken plek kunnen we ook grinden (uitfrezen/slijpen).

Skischoenen maten variëren in lengte, volume en breedte: small 93-99 mm, medium 100-105 mm, large 106 mm en breder. Er is geen verschil in een buitenschaal millimeter maat bij halve of hele maten (bijvoorbeeld mp 27 of 27,5). Bij halve maten kan er verschil zijn in de liner (binnenschoen) of de inlegzool (volume).

Atomic en Salomon leveren een inlegplaatje mee die onder de binnenzool gelegd kan worden (volume reducer,halve maat).

Verschillende termen voor skischoenen die in een speciale verwarmingsoven voor skischoenen kunnen:

Salomon – Custom shell
Atomic –  Memory fit
Head – Form fit
Fischer – Vacuum

Niet alle skischoenen kunnen in de ‘oven’ of aangepast worden. Dit is afhankelijk van welke soort kunststof de skischoenen gemaakt zijn,. Als ze niet in een oven gaan, wil dat niet zeggen dat je deze skischoenen niet kunt bootfitten. De betere (vaak duurdere) modellen zijn nog beter te bootfitten, omdat de schaal juist steviger is en de fabrikant ze produceert met de wetenschap dat ze aangepast worden.

Andere modellen zijn gemaakt van kunststof wat je niet kunt aanpassen, dit zijn vaak de ‘goedkopere’ skischoenen. Overige eigenschappen van lager geprijsde skischoenen: minder fijn gevoel en rebound, lastigere instap/uitstap, duurzaamheid.

Wij kijken waar er bootfitting nodig is: grinden (frezen) of verwarmen en uitdrukken/uitdeuken. Door de verbeterde pasvormen van skischoenen is het niet altijd nodig iets aan te passen.

Kunststoffen en materialen

Lange en Rossignol maken gebruik van Dual Core. Voor meer informatie kijk je op https://youtu.be/yeRZL-eko_o en  https://www.lange-boots.com/be-one-dual-core

Dual Core: tijdens de productie worden zowel zachte als stijve soorten van de meest responsieve hoogwaardige kunststoffen (polyether, polyurethaan, grilamid®) gelijktijdig in de schoenvorm geïnjecteerd op de belangrijkste delen van de schoen. Hierdoor ontstaat een sandwichconstructie. Deze constructie buigt, comprimeert en expandeert tijdens skiën, waarbij alle energie wordt aangewend om een explosieve kracht en rebound te leveren. Een belangrijke unieke eigenschap is dat Dual Core dezelfde eigenschappen behoudt na bootfitting.

 

 

 

Tecnica heeft sinds S2020/2021 een nieuwe technologie: T drive, een nieuwe dynamische shell to cuff connection (bovenschaal naar onderschaal) uitgevonden om het comfort van skischoenen te verbeteren en de prestaties te vergroten. Door deze aanpassing heb je meer stabiliteit en grip bij kanten wisselen. Ook heb je nog meer power op de buitenkant van de skischoenen. Zo kun je efficiënt omgaan met je energie, beter skiën zonder dat je inlevert op comfort. Tecnica kent het zgn C.A.S. system; custom adaptive shape. Deze technologie zie je in de buitenschaal en/of de binnenschoen (liners). De C.A.S. liner zijn anatomisch gevormd voor optimaal comfort en fantastische hielfixatie. Deze liners kunnen ook verwarmd en gevormd worden, maar ook uitgedeukt en zelfs geslepen.

Voor meer informatie kan je ook veel lezen op de site: https://www.blizzard-tecnica.com/global/en/technologies/skiboots

Tecnica en Nordica hebben al standaard plekken aangepast in de buitenschoen, waar mensen vaak problemen ondervinden. De betere modellen van Nordica zijn voorzien van een cork liner (kurk). Deze binnenschoen heeft een zeer goede warmte isolatie en wordt met 80 graden in de oven verwarmd zodat bij fitting de perfecte, unieke pasvorm ontstaat. De buitenschaal kan indien nodig met een infrarood lamp verwarmd worden en uitgedeukt (infrared technology by Nordica).

 

 

 

Heb je vragen over jouw skischoenen of heb je hulp nodig bij het kiezen van skischoenen? Stuur dan een whatsapp naar: 06-41226161
Als het over jouw huidige skischoenen gaat, vergeet dan niet foto’s bij te voegen.

IMAGE5